Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepečený tvarohový dort z BeBe s lesním ovocem

27. 3. 2020

Jak už jsem zmiňovala, výhoda tohoto dortu je ta, že se nemusí péct. Nepotřebujete k tomu tedy troubu, pouze tvaroh, lesní ovoce, sušenky z BeBe a pár dalších surovin a svěží dort je na světě. Tak ať se daří!

Suroviny:

  • 200 g lesního ovoce (maliny, ostružiny, jahody) - může být čerstvé nebo zmrzlé. Ovocem nešetřete, může ho být i více.
  • 300 g cukru moučka
  • 500 g tvarohu
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks ztužovače šlehačky
  • 1 ks potravinářské želé plátky (přijde do smetanovo tvarohové směsi)
  • 1 ks cukrárenské jahodové želé (extra silné na 0,5 litru vody)
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • 100 g másla
  • 300 g kakakových sušenek BeBe

Postup:

  1. Připravíme si základ dortu. Rozdrtíme nebo rozmixujeme cca 300 g BeBe sušenek a do vzniklé drti přidáme 100 g rozpuštěného másla. Směs pořádně prohněteme. Nasypeme ji do připravené formy a pořádně namačkáme po dně. Dáme zchladit do lednice. Nebo můžeme dát na pár minut do mrazáku.
  • Plátkové želé rozpustíme a připravíme podle návodu na přípravu želé (necháme nabobtnat/rozpustit v několika lžicích vody nebo ovocné šťávy a povaříme). Necháme odstát. 
  • Vyšleháme šlehačku se ztužovači do husté pěny. Ve větší míse si zatím rozšleháme tvaroh, 200 g cukru moučka a šťávu z cca poloviny citronu. Potom přidáme vyšlehanou šlehačku, želé (z kroku č. 2) a znovu smícháme a vyšleháme do jemné směsi. (Cukrem dochuťte jak uznáte za vhodné, ale pamatujte, na vrchu ještě bude sladké jahodové želé.) Směs nalijte do formy na sušenkový základ a uhlaďte. Dejte ztuhnout do lednice.
  • Podle návodu na přípravu jahodového cukrárenského želé si připravíme cca 1/2 litru želatinové směsi s cca 100 g cukru. Želé necháme zchladnout, ale zase ne tolik, aby úplně ztuhlo. Mezitím ozdobíme dort směsí čerstvého (nebo zmrzlého) lesního ovoce. Želatinu opatrně (zlehka) nalijeme na vrchní vrstvu dortu a dáme na několik hodin zchladit do lednice.
Poznámka: Dort můžete jíst po několika hodinách, avšak do druhého dne se lépe uleží a chutná ještě lépe a to z toho důvodu, že změkne spodní vrtsva BeBe sušenek. Dort je potom vláčnější. Nedoporučuji použít kompotované ovoce, dort se může rozpadat.