Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lehký šlehačkový dort s ovocem

27. 3. 2020

Tento dort je velmi lehký. Krém ze šlehačky a mascarpone doplněný ovocem příjemně ladí a necítíte se plní. Dort můžete udělat do klasické kulaté formy. Já ale pro obzvláštění připravuji dort do tvaru srdce.

Suroviny:

Těsto:

  • 6 ks vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 6 lžiček oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 špetka soli
  • 240 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g prosátého cukru moučka
  • 1 ks smetany ke šlehání
  • do krému přimícháme ovoce (jahody, kompotované mandarinky)

Na ozdobu:

  • čokoláda na vaření (Figaro, kaštany) + Omega
  • Ovoce (jahody, borůvky, maliny)

Postup:

1. Nejdříve upečeme korpus, aby nám co nejdřívě zchladnul. Vymažeme si formu sádlem a vysypeme polohrubou moukou.

2.Předehřejeme si troubu na 180 stupňů

3. Vyšleháme bílky s cukrem na maximum. Šleháme do doby až bude hodně pevný. Přidáme olej, žloutek po žloutku, mixujeme, ale už ne na maximum. Nakonec pomocí metličky ručně přimícháme mouku s kypřícím práškem.

4. Vylijeme do formy a dáme péct zhruba na 45 minut do zlatova.

5. Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme mascarpone, vanilkový cukr a cukr moučka. Poté přidáme šlehačku. Šleháme na vysoké otáčky.

6. Když nám korpus vychladne, rozřízneme ho a vzniknou nám 3 kruhy. Krém si rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu dáme krém s jahodami rozkrájenými na malé kousky a pomažeme spodní díl. Na tento díl položíme další díl, který promažeme krémem s nakrájenými kompotovanými mandarinky a nakonec přiložíme třetím a to posledním dílem.

7. Celý dort pomažeme krémem. Rozehřejeme si čokoládu s plátkem omegy a polejeme ji na dort.

8. Poté už zdobíme dle Vaší fantazie ovocem.

9. Necháme ztuhnout a uležet do druhého dne.

Poznámka: Abyste docílili dortu ve tvaru srdce je potřeba zakoupit si formu ve tvaru srdce nebo improvizovat jako já. Na karton si srdce namalovat, vystřihnout, vložit na kulatý dort a pomocí nože obříznout tvar srdce.