Lehký šlehačkový dort s ovocem
Tento dort je velmi lehký. Krém ze šlehačky a mascarpone doplněný ovocem příjemně ladí a necítíte se plní. Dort můžete udělat do klasické kulaté formy. Já ale pro obzvláštění připravuji dort do tvaru srdce.
Suroviny:
Těsto:
- 6 ks vajec
- 200 g cukru krupice
- 6 lžiček oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 1 špetka soli
- 240 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
Krém:
- 250 g mascarpone
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g prosátého cukru moučka
- 1 ks smetany ke šlehání
- do krému přimícháme ovoce (jahody, kompotované mandarinky)
Na ozdobu:
- čokoláda na vaření (Figaro, kaštany) + Omega
- Ovoce (jahody, borůvky, maliny)
Postup:
1. Nejdříve upečeme korpus, aby nám co nejdřívě zchladnul. Vymažeme si formu sádlem a vysypeme polohrubou moukou.
2.Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
3. Vyšleháme bílky s cukrem na maximum. Šleháme do doby až bude hodně pevný. Přidáme olej, žloutek po žloutku, mixujeme, ale už ne na maximum. Nakonec pomocí metličky ručně přimícháme mouku s kypřícím práškem.
4. Vylijeme do formy a dáme péct zhruba na 45 minut do zlatova.
5. Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme mascarpone, vanilkový cukr a cukr moučka. Poté přidáme šlehačku. Šleháme na vysoké otáčky.
6. Když nám korpus vychladne, rozřízneme ho a vzniknou nám 3 kruhy. Krém si rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu dáme krém s jahodami rozkrájenými na malé kousky a pomažeme spodní díl. Na tento díl položíme další díl, který promažeme krémem s nakrájenými kompotovanými mandarinky a nakonec přiložíme třetím a to posledním dílem.
7. Celý dort pomažeme krémem. Rozehřejeme si čokoládu s plátkem omegy a polejeme ji na dort.
8. Poté už zdobíme dle Vaší fantazie ovocem.
9. Necháme ztuhnout a uležet do druhého dne.
Poznámka: Abyste docílili dortu ve tvaru srdce je potřeba zakoupit si formu ve tvaru srdce nebo improvizovat jako já. Na karton si srdce namalovat, vystřihnout, vložit na kulatý dort a pomocí nože obříznout tvar srdce.